Patella ferruginea,és un gasteròpode marí endèmic de la Mediterrània occidental, considerat com un dels invertebrats més amenaçats d'aquesta regió geográfica.Es distingeix d'altres pegellides mediterrànies per la seva petxina gran i forta i per les gruixudes i elevades costelles que presenta El color extern de la petxina en els exemplars nets és de castanyer a rovellat Viu sobre substrats rocosos de la franja mesolitoral superior, amb preferència per les superfícies d'inclinació mitjana i en zones exposades a l'onatge però no en excés.
viernes, 17 de enero de 2014
Paracentrotus lividus.
Nom comú: garota de roca, erizo de mar, rock sea-urchin, oursin pierre, riccio di mare.
Fondària: Fins a 30m
Mides: Fins a 8cm
Com és?
Té la closca rodona i bastant aplanada. Es reconeix per les seves espines llargues, llises i robustes, que apareixen en files longitudinals. La coloració va des de verd fosc, bru fins al porprat. La boca té un aparell mastegador, anomenat llanterna d'Aristòtil, amb cinc dents molt potents. La boca i l'anus estan en extrems oposats.
On viu?
Estens pel Mediterrani, fins a les Canàries, i al nord, fins a les illes Anglo-Normandes. Es troba en fons rocosos i praderies marines, en zones més o menys il·luminades. Ocupa cavitats profundes i rodones a la pedra calcària.
Com s'alimenta?
És herbívor i s'alimenta d'algues del voltant de la cavitat on viu i de les seves espores. Es cobreix amb elles o amb closques dpaltres organismes per protegir-se de la llum intensa.
Com es reprodueix?
Tant els mascles com les femelles són iguals, sense cap aspecte extern que els distingeixi. Aboquen els gametes al mar i la fecundació és externa.
Anemonia viridis
L'anemone de mar comuna, també coneguda amb el nom de fideus de mar (Anemonia viridis, abans A. sulcata), és una anemone de mar comuna que es troba a l'est de l'oceà atlàntic, des de la Gran Bretanya fins al Mediterrani.L'anemone de mar comuna es troba en aigües entre marees i també fins a 20 m de fondària en zones ben il·luminades. Viu sobre roques o algues de mida gran.
Els tentacles de les anemones poden ser de color gris,o de color verd fort amb puntes porpra. Això es deu a la presència d' algues en simbiosi dins dels tentacles que fan la fotosíntesi. Té uns 200 tentacles d'uns 15 cm de llargada,les seves puntes tenen un verí urticant,però son comestibles.
És ovípara i té els sexes separats.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)