viernes, 21 de marzo de 2014

Paracentrotus lividus.

Nom comú: garota de roca, erizo de mar común, rock sea-urchin, oursin pierre, riccio di mare comune, steinseeigel.
Família: eriçons i cogombres.
Tipus de paissatge: inmersió en praderia, inmersió poc profunda.
Fondària: fins a 30 cm.
Mides: fins a 8cm.

És una espècie d'eriçó de mar que te la closca rodona i bastant aplanada. Es reconeix per les seves espines llargues, llises i robustes. La coloració va des de verd fosc, bru, fins al porprat. La boca i l'anus estan en extrems oposats.
Viu estés per tot el Mediterrani, fins a les Canàries, i al nord, fins a les illes Anglo-Normandes. Es troba en fons rocosos i praderies marines, en zones més o menys il·luminades. Excava forats a les roques toves per protegir-se dels corrents utilitzant les seves dents de ràpid creixement.
És herbívor i s'alimenta d'algues del voltant de la cavitat on viu i de les seves espores. Es cobreix amb elles o amb closques d'altes organismes per protegir-se de la llum intentsa. Es desplacen per les roques a una velocitat d'1 metre al dia per alimentar-se, i tornen al seu punt de descans a la pedra.
Tant els mascles com les femelles són iguals, sense cap aspecte extern que els distingeixi. Aboquen el gametes al mar i la fecundació és externa.

Es pot confondre?
Comarteix hàbitat amb l'Arbacia lixula, que és més fosca, més aplanada i que te les espines proporcionalment més llargues. A més, es diferencia en tenir una àres desproveïda d'espines al voltant de la boca. Els exemplars juvenils també es poden confondre amb Psammechinus microtuberculatus.


No hay comentarios:

Publicar un comentario